Etusivulle

Käyttöohjeet

STAR-palvelun käyttöohjeet on koottu eri osa-alueiden alle. Käyttöohjeet opastavat palvelun käytössä.

STAR:n yksityiskohtainen käyttöohje

Kirjautuminen palveluun

STAR-palvelun käyttäminen vaatii sisäänkirjautumisen. Sisäänkirjautumiseen tarvitset ainoastaan toimivan sähköpostiosoitteen.

Sisäänkirjauduttuasi voit:

 • Tehdä STAR-terveystarkastuksen joko jatkamalla aiemmalla kerralla kesken jäänyttä tarkastusta tai aloittamalla kokonaan uuden tarkastuksen.
 • Tarkastella aiemmin tekemiesi terveystarkastusten tuloksia.
 • Aloittaa STAR-valmennuksen. Palvelu tarjoaa käyttäjilleen ilmaisia ja eri teemaista terveyden ja hyvinvoinnin kohentamiseen tähtävää verkkovalmennusta. Valmennuksen voi aloittaa milloin vain.

Näin kirjaudut sisään

 1. Aloita STAR:n etusivulta. Löydät sieltä lomakkeen, jolla tilaat kirjautumislinkin sähköpostiisi. Täytä sähköpostiosoitteesi sille osoitettuun kenttään ja klikkaa Tilaa linkki -painiketta.
 2. Kertakäyttöinen kirjautumislinkki lähetetään sähköpostiisi.
 3. Avaa saapunut sähköposti ja klikkaa kirjaudu sisään -painiketta sähköpostiviestissä. STAR-palvelun etusivu avataan automaattisesti selaimeesi.

STAR Terveystarkastus

Terveystarkastus on kaksiosainen: vastaat ensin tarkastuksen kysymyksiin, jonka jälkeen saat heti itsellesi terveystarkastuksen tuloksen.

Hyvä tietää ennen kuin aloitat terveystarkastuksen tekemisen

 • Terveystarkastuksessa on 5 pakollista kysymystä. Jos joku muu kysymyksistä tuntuu vaikealta vastata, voit hypätä sen yli.
 • Terveystarkastus laskee keskimääräisen eliniän ennusteen ja antaa muut arvionsa vastattujen kysymysten perusteella.
 • Tarkastuksessa kysytään verenpainettasi. Mikäli et tiedä verenpainettasi, mittaa se ennen terveystarkastuksen aloittamista. Voit esimerkiksi käydä mittaamassa verenpaineesi terveyskeskuksessa. Tämä kysymys ei ole pakollinen, joten voit myös hypätä sen yli tehdessäsi terveystarkastustasi.
 • Terveystarkastuksessa kysytään kolesteroliarvojasi. Mikäli et tiedä kolesteroliarvojasi, mittauta ne ennen terveystarkastuksen aloittamista. Voit esimerkiksi varata ajan terveyskeskukseen kolesteroliarvojesi mittaamista varten. Tämä kysymys ei ole pakollinen, joten voit myös hypätä sen yli tehdessäsi terveystarkastusta.
 • Tarkastuksessa kysytään myös tietoa vyötärön ympäryksestä. Mittaa vyötärön ympärysmitta ennen tarkastuksen tekemistä. Mittaus tehdään 1-2 senttimetriä navan alapuolelta.
 • Sinun on kirjauduttava sisään palveluun ennen kuin aloitat terveystarkastuksen tekemisen. Tätä varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse erikseen luoda käyttäjätunnusta ja salasanaa vaan palveluun kirjaudutaan käyttämällä kertakäyttöistä kirjautumislinkkiä.

Näin teet terveystarkastuksen

 1. Kirjaudu sisään STAR-palveluun. Jos haluat tehdä tarkastuksen ruotsin tai englannin kielellä, vaihda haluttu kieli oikean yläkulman alasvetovalikosta.
 2. Aloita uuden tarkastuksen tekeminen klikkaamalla painiketta Tee uusi terveystarkastus.
 3. Uuden terveystarkastuksen kysymykset avautuvat selainikkunaan.
 4. Vastaat terveystarkastuksen kysymyksiin osa kerrallaan. Terveystarkastuksessa on 7 osaa, joiden jokaisen osan kysymykset näytetään omassa näkymässään. Terveystarkastuksessa on 5 pakollista kysymystä, joihin sinun on vastattava, jotta voit edetä. Loput kysymykset ovat vapaaehtoisia. Ota huomioon, että terveystarkastuksen tulos on sitä tarkempi mitä useampaan kysymykseen vastaat. Pääset liikkumaan osien välillä jokaisen osan alareunasta löytyvillä painikkeilla: Eteenpäin ja Taaksepäin. Näkymän alareunassa voit myös seurata terveystarkastuksen etenemistä.
 5. Vastattuasi tarkastuksen kaikkien osien kysymyksiin, näet tarkastuksen viimeisen näkymän, jossa voit päättää, lähetetäänkö vastauksesi terveydenhuollon ammatilaiselle. Pääset vielä tässä vaiheessa palaamaan terveystarkastukseesi ja muokkaamaan vastauksiasi, mikäli se on tarpeen. Kun olet valmis klikkaa: Tallenna vastaukset ja näytä raporttini.
 6. Vastauksesi tallennetaan ja terveystarkastuksesi tulos näytetään sinulle välittömästi.

Mitä terveystarkastuksesi tulos sinulle kertoo?

 • Sairastumisriskisi sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, diabetekseen ja dementiaan.
 • Eliniän ennusteesi vastaustesi perusteella sekä eliniän ennusteen, jonka voisit terveellisemmillä elintavoilla saavuttaa.
 • Sanallisen palautteen siitä miten olet terveystarkastuksen kunkin aihealueen kysymyksiin vastannut.
 • Suositukset terveytesi kokonaisuuden kannalta sekä suositukset eri aihealueiden vastausten mukaan.

STAR:n valmennukset

 1. Aloitat valmennuksen tilaamalla valmennusviestit sähköpostiisi. Pääset valitsemaan ja aloittamaan haluamasi valmennuksen, kun olet kirjautunut sisään STAR-palveluun.

  Mikäli olet jo tehnyt STAR-palvelun terveystarkastuksen, on mahdollista, että sinulle on terveystarkastuksesi tuloksen perusteella suositeltu tiettyyn valmennukseen osallistumista. Tässä tapauksessa voit ilmoittautua valmennukseen myös klikkaamalla Aloita valmennus -painiketta terveystarkastuksesi tulosnäkymässä. (Päästäksesi terveystarkastuksesi tulokseen sinun on oltava kirjautuneena sisään STAR-palveluun.)

 2. Tilattuasi valmennusviestit, saat sähköpostiisi vahvistusviestin valmennukseen aloittamisesta. Viesti sisältää tarkempaa tietoa valmennuksesta ja pääset sen avulla heti alkuun.

 3. Saat automaattisesti viikoittain valmennusviestin sähköpostiisi. Viesti sisältää tietoa valmennuksen aiheesta sekä harjoitteita, joiden avulla saat tukea terveyttäsi tai hyvinvointiasi edistäviin käyttäytymismuutoksiin.

 4. Mikäli aloitit valmennuksen tehtyäsi ensin STAR-palvelun terveystarkastuksen, kannustamme sinua tekemään tarkastuksen uudelleen suoritettuasi valmennuksen loppuun saakka. Näin pystyt havainnoimaan valmennuksen vaikutusta terveyteesi ja hyvinvointiisi.

  Voit tehdä itsellesi STAR-palvelussa terveystarkastuksen, vaikka et olisi sitä tehnytkään ennen valmennukseen osallistumista. Terveystarkastus antaa sinulle tietoa terveytesi ja hyvinvointisi tilasta, näyttää elintapoihisi ja terveyteesi perustuvan eliniän ennusteen sekä kertoo sinulle riskeistäsi sairastua.


Usein kysytyt kysymykset STAR-palvelusta ja terveystarkastuksesta